Dette er et af historiens største oliedyk

Billig olie er en god ting for økonomien.

Det kan godt være at den koster lidt indtægter i statskassen, men den hjælper væksten på vej, fordi den sænker prisen på energi for virksomheder og husholdninger.

Men alligevel. Flere aktiefolk påpeger, at prisen er dykket så hurtigt, at effekten er gået fra mirakelkur til usikkerhedsmoment.

For at illustrere, hvor heftigt dykket det seneste halve år har været, har jeg lavet nedenstående graf fra 1861 – 2015.

Priserne angiver tøndeprisen for råolie i nutidsdollar, og som man kan se, er det seneste dyk blandt de helt store i historien.

Kun tiden omkring den amerikanske borgerkrig i 1860’erne, Den Iransk-Irakiske krig i 1980’erne og Finanskrisen når op i samme voldsomhed. Ved alle tre historiske begivenheder er olieprisen næsten halveret på et enkelt år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grafen skal gøre det tydeligt for enhver, hvor heftigt det nuværende dyk er, og illustrere, hvorfor verden ikke bare nynner henrykt over den billige olie, men også rynker bekymret på panden.

En note skal dog tilføjes hertil – tingene kan nå at rette sig en smule. Det kræver en forklaring om de data, der ligger bag grafen.

Pristallene kommer fra selskabet BP. De er alle gennemsnitsprisen for det pågældende år. Perioden fra 1861 – 1944 baserer sig på den amerikanske pris “us average”, 1945 – 1983 baserer sig på “Arabian Light”, 1984 – 2012 baserer sig på Brent, dvs. Nordsøolien, mens jeg selv har tilføjet Brent-snitprisen for 2013 og 2014 hentet fra Bloombergs datasæt. Prisen for 2015 er de 50 dollar, som olien nåede ned på i dag, og altså ikke en gennemsnitspris, som de andre.

Meget kan ske med olieprisen det kommende år.

Den kan falde.

Den kan stige.

Den kan blive liggende og simre omkring de 50 dollar.

Ingen ved, hvad gennemsnitsprisen for 2015 bliver, og hvordan grafen ser ud om 12 måneder.

Ser man på forventningerne til olieprisen ser det dog ikke for godt ud. Finansministeriet må regnes blandt optimisterne med et skøn på en snitpris for det sorte guld fra Nordsøen på 88 dollar.

Lidt mindre optimistiske er man dog hos de amerikanske energimyndigheder, EIA, hvor man venter en pris på 68 dollar. Holder det skøn vil 2015 dog stadig være et mærkbart år på oliemarkedet med et fald på 32 pct. og dermed være det syvende største dyk i historien.

Slemt nok, egentlig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *