Investorerne på grønsværen

»Alt hvad jeg har lært om moral, har jeg lært fra fodbold,« lød det højtsvævende fra den franske filosof Albert Camus.

Hvad man kan lære om investering af fodbold, er umiddelbart knap så klart.

»Fodboldaktier er for fodboldtosser,« vrissede en vranten finanskommentator for noget tid siden, da han blev spurgt om om de børsnoterede fodboldforretninger.

Således er vi bragt ned i mere jordnære luftlag igen her lørdag ved afslutningen af ugens handelsdage på den finansielle grønsvær, som Børsugen som altid samler op på. Men måske er der alligevel noget, vi kan lære af de tossede fodboldaktier. Hvad det er, vender vi tilbage til.

Der var mange bolde i luften gennem ugen, om man så må sige, og der blev tacklet igennem. Afslutningen af superligaen nærmer sig med kun få kampe tilbage, de sportslige vindere og tabere tegner sig og fodboldaktierne handles i et spurtende tempo i hurtige fremstød og hastige tilbagetrækninger.

Interessant nok mener investorerne, at netop en fodboldaktie er årets mest appetitlige køb på markedet, de flokkes i hvert fald om den. Glem alt om Vestas, Novo Nordisk og Pandora, globale forretninger med tusinder af medarbejdere og omsætninger i milliardklassen – hvis du vil finde den lækreste lækkerbisken på den danske børs, så søg i stedet mod det nordjyske og Aab – Aalborg Boldspilsklub.

Aktien er dette års mest stigende med et plus på over 368 pct. Og de effektive markeder har jo som bekendt altid ret, ikke?

Forklaringen på aktiens offensiv er, at klubben har sparket sig længere og længere op i toppen af den hjemlige liga, og torsdag sikrede sig en slutplaceringen på mindst andenpladsen.

Nu kunne investorerne ikke længere bare fornemme fodboldbanens liflige duft af nyslået græs og smage sejrens sødme på tribunen, de fik også færten af guldrandede afkast op under de vibrerende næsebor og tørsten efter økonomisk gevinst på børsen fik mundvandet til at skumme op. Fredag handlede de aktien op med 38,7 pct.

Men er det en god forklaring?

Investorerne har selvfølgelig ret i, at en topplacering betyder noget for klubkassen, der hos AaB er slumpen. Faktisk er der hul i bunden med negativ egenkapital på over 20 millioner kroner. Topplaceringen giver flere penge i tv-rettigheder, og trækker sikkert også flere folk til stadion. Samtidig er udsigten til deltagelse i Champions League en lukrativ forretning – Superligaens nummer et og to får chancen for at kvalificere sig. Sidst man var med i det fine selskab – i 2008 – indbragte det små 65 mio. kr. Man skal selvfølgelig lige vinde sine kvalifikationskampene, før man er endelig med i det lukrative selskab, men den slags smålige detaljer ser investorerne stort på.

Måske skulle de drible deres opmærksomhed i retning af økonomien bag AaB. De sidste ti år er det kun lykkedes at skabe overskud to gange og samlet er der tabt 200 mio. kr. på bundlinjen. Man har netop fået ny kapital fra en hemmelig investorgruppe, der skal sikre at man kan gennemføre en aktieemission.

Nu er det skam ikke kun i det nordjyske, at man må undre sig over fodboldforretningerne. Selskabet bag FCK, Parken, nedjusterede onsdag resultatforventningerne med 160 mio. kr. fordi man nu var klar til at indrømme, at man nok ikke kommer med i Champions League – en gevinst man allerede havde regnet med i budgettet og nu måtte pille ud.

Som Børsugens kollega Jens Christian Hansen undrende spurgte på Twitter:

»Er det troværdig børsinformation at indregne teoretiske værdier«.

Børsugen undrer sig også, men må samtidig erkende, at fodboldaktiernes besynderlige bevægelser kan lære os noget. For Camus gjaldt det moral, for investorerne gælder det noget om markedets natur.

Stigningerne i en aktie som AaB er båret frem af stærke følelser og massebevægelser frem for en solid forretning og rationel analyse. Ingen tvivl om det. Men selvom dette er særligt tydeligt, når det gælder fodboldaktier, så spiller følelser også ind på andre investeringsbeslutninger. Drømme og forhåbninger kan skabe bølger i markedet, også i sektorer, hvor kerneproduktet ikke er 22 mands kamp i 2 x 45 minutter på en nyslået plæne.

Og med hensyn til de teoretiske værdier, hvor FCK allerede ved sæsonstart budgetterede med millionindtægter fra en Champions League, som man endnu ikke havde kvalificeret til, så er al forventningssættelse vel en teoretisk størrelse. Selvfølgelig er faktorerne bag gentagne sejre på fodboldbanen noget af det mest komplekse, man kan forestille sig, men at forudse bevægelserne i konkrete markeder og hele verdensøkonomien, sådan som topledelserne i alle virksomheder løbende skal gøre, er heller ikke en helt ukompliceret opgave. Også her er der tale om drømme og forhåbninger, lykke og fromme.

Følelser spiller en rolle på aktiemarkedet. Fodboldaktierne viser os det i sin reneste form, men det gælder også på andre områder. Nogle gange er investorerne bare nogle tosser, også uden for grønsværen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *