Ukraine: Nedsmeltning graf for graf

Det blodige opgør i Ukraines gader ryster også landets finansmarkeder.

Den vigtige historie her, er selvfølgelig historien om dræbte i gaderne, et land i opløsning og de store konsekvenser for befolkningen, men investorernes reaktioner hører med til billedet. Dels fordi de er et særdeles målbart udtryk for omverdenes bekymring over situationen, dels fordi investorflugten på sigt kan gøre det endnu sværere at sikre en stabil udvikling i Ukraine. Derfor et overblik.

Et af de mest præcise steder at aflæse investorernes bekymring er de såkaldte Credit Default Swaps, CDS’er, en slags konkursforsikringer. Jo mere bekymrede investorerne er, jo højere er prisen på konkursforsikringer. Ukraines 5-årige CDS er steget kraftigt de seneste uger, og befinder sig i den absolutte verdenstop sammen med Argentina og Venezuela.

 

 

Hos kreditvurderingsbureauet S&P deler man bekymringen, og her har man fredag morgen sænket vurderingen af Ukraine til karakteren “CCC”, der definerer landets statsobligationer som “ekstremt spekulative”,  langt nede i den meget lidt flatterende kategori “junk”.

BankInvests chefstrateg Frank Velling citerer fredag morgen i sin morgenkommentar fra S&P’s nye vurdering af Ukraine:

”The political situation in Ukraine has deteriorated substantially. We believe that this puts the government’s capability to meet debt service at increasing risk, and raises uncertainty regarding the continued provision of Russian financial support over the course of 2014” samt at ”With over half of the government’s debt denominated in foreign currency, a significant devaluation could further undermine the government’s debt service capabilities”. De konkluderer at: “… we expect the government of Ukraine to default on its foreign-currency obligations”

Situationen er også tydeligt i renten på Ukrainske statsobligationer. I det omfang investorer overhovedet er villige til at låne penge til landet, kræves der skyhøje renter.

 

 

Et lidt mere overraskende billede tegner sig, når man kigger på det ukrainske aktiemarked, hvor børsen bemærkelsesværdigt nok har holdt åbent de seneste dage, som om intet var hændt. Godt nok falder kurserne, men blodsudgydelserne taget i betragtning ligner det ved første øjekast en meget begrænset reaktion.

 

 

Men som det ofte er med aktiemarkedet, så har investorerne allerede for lang tid siden reageret på den ustabile situation i Ukraine. De havde set det komme, og det bliver tydeligt, hvis man tager et lidt længere perspektiv på det ukrainske aktiemarked, og sammeholder det med verdensindekset MSCI siden 2008. Børsen i Kiev ligger 80 pct. nede og har ikke deltaget i den genopretning, som de fleste af verdens øvrige markeder har leveret.

 

 

Investorflugten fra Ukraine er et problem for landet, fordi man – uanset hvem, der sidder for bordenden i regeringskontorerne – mister økonomisk manøvredygtighed, når det gælder om at sikre en hævet levestandard for befolkningen. Det kan i sig selv føre til mere ustabilitet, der kan skræmme investorerne endnu længere væk – en negativ spiral.

Næste led i bekymringen over Ukraine er det, som de internationale investorer kalder “contagion” – smittefare. Kan den betændte situation i Ukraine smitte de omkringliggende lande. Det emne berørte Frank Velling torsdag i sin morgenkommentar:

“Indtil videre synes der ikke at være omfattende ”contagion” på de finansielle markeder fra begivenhederne i Ukraine. Dog så man også stigende renter i Rusland (10Y: +20bp) og Ungarn (10Y: +9.9bp) i går, hvor den 10-årige ukrainske obligationsrente steg 97bp. Også den russiske rubel har været under pres på det seneste. Og der er formentlig en sammenhæng pga. de potentielle økonomiske risici i forbindelse med et default- og devalueringsscenarie i Ukraine. Det skyldes ikke mindst Ruslands, og de russiske bankers, betydelige lån til Ukraine. Hertil kommer at en eventuel yderligere eskalering (borgerkrig?) kan udgøre en trussel for de russiske naturgasledninger (som løber gennem Ukraine), ligesom det kan øge internationale investorers aversion mod investeringer i Rusland yderligere.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *