Kakkelbordsspekulanter og pøbelvælde rammer aktiemarkedet

Klak, klakketiklak, klak, klak.

Der klapres løs på tasterne. Der er ikke noget som et brat omslag i vejret på aktiemarkederne, der kan få finansfolket til handelsknapperne for at bringe deres investeringer i læ for elementernes rasen.

En truende front er trukket ind over og har i rykvise stormstød blæst aktierne omkuld. De er ikke knækket endnu, aktierne, men de svajer faretruende i vinden. Havde der været tale om et uvejr i den virkelige verden, ville sendefladen for længst være ryddet og samtlige landets vejrreportere sendt af sted for at rapportere direkte fra forblæste havnemoler i det ganske land.

Januar 2014 blev den dårligste aktiebegyndelse på et år i lange tider, og det gjorde samtidig måneden til en travl en af slagsen på den danske børs. Faldene er fortsat ind i februar, og det samme er travlheden. Det kan Børsugen konstatere efter de fem netop overståede handelsdage.

Ikke mindst kakkelbordsspekulanterne, Hr. og Fru Danmark, privatinvestorerne, er kommet op af sofaegrupperne. Efter have betragtet kursstigningerne gennem 2013 tilbagelænet i stuemøblets blødeste hjørne med fødderne afslappet oppe på chaiselongen, så handles der nu i 2014 så kaffekopperne klirrer og termokanderne syder.

De privates andel af aktiehandlen er den største i flere år, og den private omsætning blev næsten fordoblet fra december til januar, viser de seneste tal. Næsten 12 mia. kr. handlede de private investorer aktier for. Knap hver fjerde aktiehandel på OMX Nasdaq Copenhagen blev foretaget af en privatinvestor i januar måned.

Der er næppe nogen tvivl om, at kakkelbordsspekulanterne godt kan sætte mere kaffe på. De finansielle kastevinde på aktiemarkederne er fortsat ind i februar, og man kan bare se på en af danskernes favorit-folkeaktier, Vestas, hvis regnskab og kapitaludvidelse tirsdag fik aktien til at skifte hænder i et hæsblæsende tempo: Vindmølleaktier for mere end en milliard kroner blev der handlet på en enkelt dag – en af de mest hektiske handelsdage i Vestas-aktiens historie.

Den truende front har ikke bare fået kakkelbordsspekulanterne til at smide plaiden, med den er også kommet et mere grundlæggende skift i markederne. Det er her pøbelvældet gør sig gældende.

Et aktiemarked er selvfølgelig altid styret af pøblen, de tusinder og atter tusinder af investorer som hvileløst sender deres ordrer af sted gennem det susende globale finansielle system og uophørligt påvirker kurserne. Milliarder af bider af information, der hele tiden tilpasser sig hinanden, forhandler om vurderingen af verdens og virksomhedernes tilstand, og hvad tingene skal koste i den givne situation.

Uden pøbel, intet marked.

Men nogle gange er der mere pøbel til stede end andre, og der er dem, der advarer om, at pøblen har tilranet sig lige lovlig meget plads de seneste uger. For pøblen er en fin ting, så længe den ikke taber hovedet, men den seneste måneds tids bratte fald har vist, at hovedet måske ikke sidder så godt fast på halsen, som mange gik og troede.

Aktiestrategerne beskriver det bekymret som et markedsskift fra mikro – hvor virksomhedernes konkrete resultater tæller – til makro – hvor det er difuse fornemmelser og frygt for verdensøkonomiens generelle tilstand, der svinger taktstokken. Skiftet kan bevidnes i Chicago-børsens korrelationsindeks, der – kort sagt – måler om aktierne bevæger sig i flok eller selskaberne tager hver deres vej. Korrelationerne er stigende, flokmentaliteten hersker.

Med flokmentaliteten følger en utilregnelig og usund omskiftelighed. Den ene dag falder aktierne kraftigt, den næste dag stiger de lige så kraftigt igen. Det er et marked, der ikke virker hensigtsmæssigt, fordi prissætningen ikke er stabil.
Den enkelte investors opgave i den nuværende situation må være at forsøge i det mindste at holde sit eget hovede på plads på halsen. Men det er ingen let opgave. For at citere den franske sociolog Gustave le Bon, der i slutningen af 1800-tallet forsøgte at diagnosticere pøblens kollektive psykologi i bogen Psychologie des Foules:

»Pøblen er som en Sfinx. Man har ikke andet valgt end at følge dens tankesæt, når man skal finde en løsning på sit problem – ellers vil den fortære en råt.«

Eller som de siger på børslingo: »Don’t fight the market«.

Følg Casper Schrøder på Twitter og Facebook – @cascschroederfacebook.com/cascschroeder

4 responses to “Kakkelbordsspekulanter og pøbelvælde rammer aktiemarkedet

  1. Lige en lille korrektion: “Mere end en milliard vindmølleaktier blev handlet på en enkelt dag “. Den bemærkning fik mig til at synke en ekstra gang, da der “kun” er 200 millioner aktier i Vestas og hele selskabet således skulle have været omsat 5 gange på en dag. Det er dog også forkert, den rigtige version er “Vestas aktier for mere end en milliard kroner blev handlet på en enkelt dag”. Det er selvfølgelig stadig en slat, men noget mindre dramatisk set i forhold til Vestas markedsværdi på små 39 milliarder kr.

  2. Undskyld mig, men man bestemmer vel selv som firma hvorvidt, og hvordan man vil finansieres? Obligationer er et glimrende alternativ til aktier, hvis man vil have lidt mere stabilitet i hverdagen.

  3. Anders, du har selvfølgelig helt ret. Det er en nu rettet i ovenstående.
    (Og det er stadig en af mest hektiske handelsdage for Vestas nogensinde).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *