Det kan investorerne lære af historien om en rodeo-cowboy med et knust ansigt

Bodacious er historiens nok mest berygtede tyr, frygtet af selv de mest hårdkogte tobaksspyttende rodeo-cowboys.

Den 860 kilo tunge Chabray-tyrs særlige trick bestod i straks ude af båsen at skyde sin bagende kraftigt op og i samme bevægelse tvinge sit hoved tæt ned mod jorden – en bevægelse, der kastede rytteren pludseligt fremover – for så med et voldsomt ryk at løfte hovedet fra jorden igen med en knasende lyd som resultat, når det store dyrs brede baghoved og kødfulde nakkeparti kvaste direkte ind i ansigtet på rytteren.

Den tur prøvede rodeo-verdensmester Tuff Hedeman i Las Vegas i 1995. Bodacious knuste samtlige knogler i Hedemens ansigt. Det tog 5 sekunder. Ansigtet måtte rekonstrueres med utallige operationer og seks titaniumplader.

Stærkt stigende aktiemarkeder bliver i børsjargon kaldt for »bull-markets« – tyremarkeder – hvilket kan huskes på den opadgående bevægelse, når en fnysende tyr stanger arrigt ud efter sin modstander, og Bodacious’ vildskab er værd at huske på, når man som investor gør sig klar til at ride ud på de bull-markeder, som har præget 2013, og som mange forventer vil fortsætte ind i 2014. Den slags er ikke uden risiko, uanset om det gælder rodeo-arenaen eller børs-arenaen, og det er umuligt at forudsige om tyren vil eksplodere i utøjleligt raseri.

Det danske aktiemarked var et af verdens mest stigende i 2013 med et plus på 32 pct. Første handelsuge i det nye år har budt på mere af det samme, og jo længere aktierne kommer op, jo bedre skal investorerne holde fast i tøjlerne. Børsugen vil råde til at man sikrer sig et ekstra godt tag op til regnskabssæsonen for de børsnoterede selskaber, hvor der med de stigende aktiekurser ikke er plads til skuffelser. Ingredienskoncernen Chr. Hansen lægger ud 15 . januar, Novozymes følger ugen efter og ved indgangen til februar begynder det så for alvor at rulle ind med årsregnskaber.

Det er ingen eksakt videnskab at vurdere om aktier er dyre eller billige, men et af de enkleste staldtips er at opgøre price-earnings-ratioen, PE, der dækker prisen på en aktie sammenholdt med selskabets overskud, og så se på det aktuelle niveau i forhold til de historiske niveauer.

Et af de staldtips, der benyttes af de mest rutinerede staldknægte er nobelprismodtageren Robert Shillers særlige CAPE-ratio, der måler aktiernes pris i forhold til gennemsnittet af de seneste 10 års overskud, justeret for inflation.

Den seneste opgørelse af dette regnestykke for danske aktier, som Børsugen har set, var trykt i Wall Street Journal i det sene efterår, hvor det danske aktiemarked kom ud som verdens næstdyreste, når man ser på de etablerede økonomiers toneangivende børser.

 

 

Siden er aktierne herhjemme steget yderligere 7 pct., hvilket kun har gjort kurserne mere pebrede, og behovet for at stramme grebet i de finansielle markedstøjler op til regnskabssæsonen mere presserende. Årets bedste krimier bliver næppe leveret af Jussi Adler-Olsen og de andre, men af cheferne i de danske børsvirksomheder.

Det er nu ikke alle indikatorer i arenaen, der peger på nedtur. Stemningen blandt de private investorer plejer at være en ganske pålidelig retningsgiver. At opturen kan fortsætte bekræftes blandt andet af den ugentlige rundspørge fra American Association of Individual Investors – USA’s svar på Dansk Aktionærforening – hvor optimismen ikke er overvældende; hver tredje adspurgte venter en nedtur. Da de private investorer har en statistisk næsten ufejlbarig sans for at tage fejl af markedet, så kan pessimismen meget vel varsle yderligere stigninger.

Alligevel kan det nu være nyttigt for investorerne at huske historien om Bodacious. Som den ægte cowboy han er, var Hedeman selvfølgelig i arenaen allerede to måneder efter ulykken i Las Vegas, og skæbnen ville, at han trak Bodacious ved National Finals Rodeo senere samme år. Scenen var sat for det endelige kamp mellem mand og tyr.

Men Hedeman trak sig og lod Bodacious gå i arenaen uden rytter, mens han selv så til fra tilskuerrækkerne og kvitterede ved at lette respektfuldt på Stetson-hatten til tyren.

Man kan ride på vilde tyre, men man skal vide, hvornår det er tid til at stå af. Sådan er det i rodeo-arenaen, og det kan meget vel også blive sådan i børsarenaen i 2014.

Følg mig på Facebook og Twitter

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *