Børsugen: Maveplaskere, aktiekrig og pengebjerge

Plask. Hvis man ligesom Børsugen hørte lyden af nogen, der faldt i vandet først på ugen, så var det nok Lars Rebien Sørensen, der gik gennem vandspejlet ude ved Bagsværd Sø, hvor Novo Nordisk har hovedsæde.
Det er slut med at gå på vandet for topchefen, der gennemblødt måtte forklare investorerne, at insulinmidlet Tresiba er blevet afvist af sundhedsmyndigheder i USA.
»En stor skuffelse for diabetikere i USA,« mente han mandag morgen på TV 2 News.
Det var nu også muligt at finde en aktionær eller to, der var småærgerlig. Aktien faldt 13,2 pct., og børsværdien tabte knap 80 mia.
kr. på en enkelt dag.
Lars Rebien Sørensen har den seneste tid udvist stor selvsikkerhed med udtalelser som »you ain’t seen nothing yet«, og ikke alle i markedet er lige begejstrede for den attitude.
Det pumper aktiekursen op og risikerer at gøre et solidt værdipapir til en spekulativ lodseddel, lyder det. Ethvert fejltrin kan blive til en maveplasker.
Vil det lykkes Lars Rebien Sørensen at komme ovenpå igen? Nu er Børsugen normalt ikke karakteriseret ved besindighed, men ja, topchefen vil roligt vade i land og fortsætte arbejdet. Analytikerne peger på, at koncernens vækst med eller uden Tresiba stadig slår konkurrenternes. Naturligvis reagerede regnedrengene på den negative nyhed med at sænke deres kursmål, men i snit er målene trods alt blot reduceret med seks pct.
Og til sidst en redningskrans til drukningsangste investorer: Jo da, aktien er faldet, men den er dog kun slået tilbage til niveauet omkring nytår.

Videre til det politisk-økonomiske domæne. Økonomiminister Margrethe Vestager ( R) folder talepapiret ud.
»Det er tid til at vise, hvad vi dur til. C20 CAP skal stige 17 pct. inden udgangen af marts. Regeringen ønsker at tage yderligere skridt for at få kurserne op.« Investorerne rejser sig i et bragende bifald, og så er de ude af døren for at hamstre aktier.
Det er naturligvis bare ønsketænkning eller et mareridt alt efter temperament, men drej globussen til Japan, erstat C20 CAP med Nikkei 225 og indsæt økonomiminister Akira Amari som taler, så bliver det virkelighed.
For det var netop, hvad Amari-san sagde i en tale sidste lørdag.
Talen er seneste træk i den ekstremt aktivistiske finansielle politik fra den nyvalgte regering, som har svækket yennen kraftigt til gavn for eksporten, og som har udløst anklager om valutakrig. En valutakrig som nu åbenbart også blevet til en aktiekrig.
Det fører Børsugen videre til et musikalsk intermezzo: »War, huh-yeah, what is it good for?« spurgte Edwin Starr på toppen af Billboard-listen i 1970.
Det kommer bestemt an på, hvilken slags krig du taler om, Edwin, lyder svaret fra hedgefond-forvalterne i 2012. Det kan godt være, at valutakrig er ødelæggende for international handel, men det er en af de bedste begivenheder længe set fra spekulanternes skrivebord. »En genfødsel,« sagde en forvalter fra en af verdens største hedgefonde i Financial Times onsdag. Han lever af spændinger i markederne, og dem er krigen brændstof for.

Vi slutter i Silicon Valley, hvor arbejdstilsynet snart må kræve, at Apple-topchef Tim Cook møder på kontoret med hjelm og sikringsline. Så stort er det pengebjerg, som han sidder på. 137 mia. dollar har virksomheden sparet op over de seneste år.
Børsaktivist, dollarmilliardær og pokerhaj David Einhorn er også bekymret.
»Apple har et problem, et problem med kontanter,« konstaterede han i et interview med CNBC.
David Einhorn vil have Cook til at dele ud af den store opsparing til investorerne, og han forsøger nu at få sin vilje igennem ad rettens vej. Chefens svar var derfor ventet med spænding, da han tirsdag skulle optræde på en konference, men der kom intet klart svar.
»Glem alt om at vente på Godot. At vente på, at Tim Cook giver svar på investorernes spørgsmål er lige så ørkesløst,« sukkede finansbloggeren Suzanne McGee.
Professor ved Stern School of Business Aswath Damodaran var endnu mere direkte og tilbød et klart råd: »Hold nu op med at opføre jer som om I arbejder med statshemmeligheder, begynd at opføre jer som en virksomhed!!!«

One response to “Børsugen: Maveplaskere, aktiekrig og pengebjerge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *