Børsugen: Børslingo, gaveregn og verbale raketstyr

Der er ikke noget som børslingo – det finansielle fremmedsprog som investorerne nyder at tale indbyrdes på ved særlige lejligheder. Det er sød musik for Børsugen, og i løbet af ugen blev der igen mulighed for at lægge øre til det eksotiske tungemål.
Ordene faldt, da Sydbank skulle forklare, hvorfor aktierne steg kraftigt tirsdag efter store fald mandag. Hvad foregår der egentlig, spurgte investorerne. Og som de hjælpsomme rejseguider med stort lokalkendskab på finansernes vilde vover de er, havde analytikerne i Aabenraa naturligvis svar på rede hånd:
»Buy the dips,« konstaterede de med tungen lige munden og indforstået kendermine i deres faste middagsbriefing.
Frem med rejseparløren. Oversat fra børslingo betyder det, at investorerne køber op i dag, fordi de solgte ud i går. Med andre ord: Aktierne stiger i dag, fordi de faldt i går. Børsugen har næsegrus beundring for denne type dybsindige analysearbejde fra det sønderjyske.
I det hele taget blev det en aktieuge med zigzag på markederne, og man mærkede en vis opgivenhed over for at forklare udsvingene. Som chefaktiehandler i Danske Bank, Mads Zink Rasmussen, sagde til Børsugen, da den spurgte ham til et pludseligt dyk i de tyske aktier, der satte ind nøjagtigt kl. 14 mandag:
»Nogen siger, at der var et teknisk problem, da future-handlen begyndte i USA, men altså, jeg ved ikke… Folk siger altid, at det er noget med teknikken, når ingen har en rigtig forklaring.«
Men ellers går det godt, send flere penge…

Hvis man som investor har svært ved at hitte rede i markedsbevægelserne, kan man altid trække sig tilbage med lidt regnskabslæsning. Halvdelen af C20-selskaberne har nu præsenteret deres resultater. De leverer pligtskyldigt overskud ved at skampresse effektiviseringscitronen, mens toplinjen hænger fast i det verdensøkonomiske lavvækst-kviksand.
C20-selskabernes omsætning stiger kun med sølle to procent for tiden, hvis man trækker miraklet i Bagsværd, Novo Nordisk, ud af regnestykket.
Investorerne i Tryg har dog ikke noget at brokke sig over. Heller ikke engang den evige prügelknabe vejret. Det storkøbenhavnske skybrud, der i 2011 efterlod en skadesregning på 1,5 mia. kr. til forsikringsselskabet, er i 2012 blevet afløst af en silende gaveregn til aktionærerne, der med regnskabet torsdag fik nyheden om et aktieudbytte på 26 kr. og et storstilet aktietilbagekøbsprogram på 600 mio. kr.
»Jeg tror, at det er vigtigt at give aktionærerne en stabilitet og forudsigelighed for deres afkast, når vi står i en situation med næsten ingen vækst i samfundet og næsten heller ingen vækst i de børsnoterede selskaber,« lød det fra topdirektør Morten Hübbe.
Den slags investorvenlige manøvrer er i høj kurs for tiden blandt mange selskaber. Kald det kompensation for kviksand.
Sturt, sturt nummer. Chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, har igen vist, at han er i stand til at få et helt raketstyr ind i munden og affyre det mod markederne, så de vifter med det hvide flag.
»En mester i verbal intervention,« kaldte Danske Banks økonomer ham ligefrem i sidste uge. Verbal intervention dækker over evnen til ved talens magt at få markederne til at marchere i den ønskede retning.
Sidste år var det Draghis blotte annoncering af et obligationsopkøbsprogram, der aldrig er taget i brug, som fik uromagerne til at overgive sig og droppe spekulationsangrebet på de sydeuropæiske kriselande.
I denne uge var en antydning af at Draghi er klar til at sænke renten nok til at svække den fælleseuropæiske valuta markant. Den eskalerende globale valutakrig har presset prisen på euroen op til skade for europæisk eksport og vækstskabelse.
Faren er, at investorerne mistænker Draghi for at have løst krudt i kanonen og mangle vilje til at lade handling følge ordene. Som en analytiker konstaterede over for BusinessWeek:
»Kommentarerne har kun effekt, så længe markedet finder dem troværdige.«

Børsugen modtager input i fuld diskretion på casc@berlingske.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *