Børsugen: Hysteriske kællinger og utaknemmelige skarn

Hysteriske kællinger. Karakteristikken klistrer til investorerne som uafrystelige post it-sedler, men måske er det tid til at klæbe en ny betegnelse på dem. Et bud kunne være utaknemmelige skarn.
Den fornemmelse sad mange – også Børsugen – tilbage med efter torsdagens slappe børsreaktion på Novo Nordisk årsregnskab for 2012, hvor topchef Lars Rebien Sørensen ellers kunne præsentere et historisk overskud på knap 30 milliarder kroner. Aktiemarkedet plejer at stå klar med armene over hovedet, så snart Rebien så meget som åbner munden, men denne gang lod de bare lemmerne daske slapt ned langs siden, og aktien faldt med et skuldertræk 0,2 procent på selve dagen.
Men før man bæltefikserer de utaknemmelig skarn og indlægger dem til tvangsaflytning af Gnags-pladen »Plads til begejstring« fra 1986, bør man kigge nærmere på aktien, der er steget 230 procent på fem år. Selv de mest begejstrede analytikeres kursmål på aktien har haft – og har stadig – svært ved at følge med udviklingen.

Mange peger på Lars Rebien Sørensens selvsikre udtalelser som »you ain’t seen nothing yet« og spådomme om en fordobling af børsværdien som en af de vigtigste årsager til de konstant meget høje forventninger til selskabet, forventninger, der betyder, at selv historisk gode resultater bliver mødt med et ugideligt »nå« på markedet, fordi de – selv for Novo Nordisk – er umulige at leve op til. Som en analytiker konstaterer over for Børsugen:
“Jeg kan godt lide ledere, der taler åbent om deres forretning, men jeg bryder mig ikke om ledere, der fortæller investorerne, hvad deres aktier skal være værd ude i fremtiden – med al respekt, den slags er aktiemarkedet noget bedre til selv at finde ud af.”

Fra toppen til bunden af det danske børsmarked. Da Claus Wiinblad i marts sidste år trådte op på talerstolen på Vestas’ generalforsamling som repræsentant for landets største investor ATP, lød han ikke som en mand, der havde tænkt sig at købe flere vindmølleaktier lige foreløbig. Rystende, kaldte han situationen i virksomheden.
Men man skal ikke tro på alt, hvad man hører – da ATP fremlagde årsregnskab sidste uge viste det sig, at pensionsgiganten i 2012 hamstrede Vestas-aktier som gærpakker under en storkonflikt, og fordoblede beholdningen til en samlet ejerandel på knap fem procent. Kan det mon passe, at pensionsgigantens investeringsstrategi er skrevet på evergreenmelodien “Din mund siger nej nej, dine øjne siger ja ja”, spørger Børsugen sig selv.
Ikke at det har været en videre god forretning for ATP endnu. Vestas-aktiens værdi blev halveret i samme periode og bidrog dermed til det sløje investeringsresultat på 13 mia. kr. mod målet på 17,5 mia. kr.

Hvis man vil være med på noderne i finansverdenen for tiden–- og det vil Børs-ugen som bekendt gerne – så skal man tale om The Great Rotation, Den Store Rotation, på markederne, hvor investorerne søger væk fra sikre obligationer og over i mere risikofyldte aktier, som et positivt tegn på at krisen er ved at drive over, en tendens, som vi har set i årets første måned.
Men så er markedsmaskineriet heller ikke mere velsmurt. Det ved det profesionelle finansfolk også godt selv. I en undersøgelse blandt det anerkendte CFA Institutes medlemmer erkender hele 98 procent af de adspurgte, at finansverdenen befinder sig i en tillidskrise. Som CFAs egen blogger konstaterer: “Gad vide hvor de sidste to procent har opholdt sig de seneste år?”

Og til sidst en servicemeddelelse fra Børs-ugen til læserne. Fra mandag erstattes det velkendte C20 med det nye C20 Cap som toneangivende indeks på fondsbørsen, så Novo Nordisk ikke længere vægter 45 procent, men skæres ned til maksimalt 15 procent og altså ikke skævvrider billedet af udviklingen på det danske marked.
Det kan alle være glade for. Og det er de da også, ikke mindst landets porteføljeforvaltere der i årevis har jamret over at skulle måles op mod det himmelstormende C20.
“Mine kunder ringer og spørger, hvorfor deres afkast ikke er som C20. Men det handler jo bare om Novo Nordisk,” rasede en finansmand til Børsugen engang.
Med C20 Cap går han lettere tider i møde.

One response to “Børsugen: Hysteriske kællinger og utaknemmelige skarn

  1. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!|

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *