Børsugen: Spillefugle, rygtebørsen og Isaac Newtons æble

Sådan. Ugens aktiehandel er lukket, og det er med ro i sindet, at investorerne kan nyde lørdagskrydderen, for det blev endnu en positiv uge for de danske aktier. Børsugen har som altid fejet nogle af højdepunkterne fra de seneste fem handelsdage sammen.

Spillefugle over Nationalbanken
Og vi begynder faktisk i højden. Som alle finansielle amatør-ornitologer ved, er spillefugle et fascinerende dyr. De hænger der, konstant søgende, og pludselig slår de ned. Denne gang med et styrtangreb på Nationalbanken. Sidste uge åbnede de driftige bookmakere fra Betsafe for væddemål på udlånsrenten, hvad lyder den på ultimo 2012?
»Vi har ikke et team af finansielle analytikere til at vurdere rentemarkedet for os. Men vi er vant til at knuse tal,« lød det selvsikkert fra Betsafe
Nu er der ikke noget, der kan ophidse finansfolk som en rask parallel mellem børser og kasinoer, men Betsafe gør ret beset ikke meget andet end at minde Børsugen og alle andre om de tætte historiske bånd mellem investering og gambling. På middelalderens børser skiftede lotterisedler hænder som værdipapirer, statslige præmieobligationer har siden 1600-tallet været en hybrid mellem almindelige statsobligationer og folkelig lotto og moderne derivathandel giver mulighed for at sætte penge på alt fra fødselstal til vejrudsigten. Set på den måde tilbyder Betsafe bare en enklere måde for små-investor til at sætte penge på Nationalbankens rente end avancerede investeringsinstrumenter i markedernes mest komplekse kroge.
Betsafe tror for øvrigt på lave renter året ud. Laveste odds er på en rente på 0,2 pct. eller lavere. Med torsdagens renteopsættelse til 0,3 pct. fra Nationalbanken lugter det allerede af mulighed for gevinst til de risikovillige.

Rygtebørsen og @russian_market
Apropos odds. Ifølge mange er årsagen til de førnævnte aktiestigninger en mod alle odds aftagende investorpanik i Europa. De økonomiske risici lurer stadig, men det hysteriske markeds-selvsving er gået i sig selv igen. Og der har det bare at blive, forstår man efter at Bundesbank slog ned med lægtehammerstyrke tirsdag, da rygter om en exit af Bundesbankchef Jens Weidmann skabte uro, mens de tyske aktier faldt brat.
»Total vås,« lød dementiet prompte fra Bundesbank, der satte gang i en efterforskning og udpegede den anonyme Twitter-konto Russian Market som ophavsmand på de sociale medier.
»Det er det mest absurde, jeg nogensinde har hørt!« svarede den anonyme person, da Børsugen var i kontakt med ham. Russian Market tweetede da også først exitrygtet efter aktiefaldet satte ind.
Uanset rygtets ophav, viser Bundesbanks hårde reaktion, at man ikke vil lade selvbestaltede finansdesperadoer ødelægge den gode stemning. Det er kun et halvt år siden, at et tilsvarende rygte blev udlagt i verdens medier som et symbol på EUs splittelse.

Æblet og tyngdeloven
Gonk. Da Isaac Newton en dag for 400 år siden fik et æble i hovedet stod det hele med et klart for ham:
»What goes up, must come down.«
Samme erkendelse nåede Apple-investorerne til onsdag, da selskabet fremlagde et kvartalsregnskab, der sendte aktien 12 pct. ned.
»Vi er nået til et punkt, hvor alt nyt er dårligt nyt for Apple,« sukkede en analytiker i Financial Times.
Det er en catch 22, hvor højt salg skaber frygt for markedsmætning, og lavt salg peger på svag vækst.
Før man går i panik anmoder Børsugen dog om at man tjekker tallene. Knap 50 mio. iPhones blev solgt i kvartalet – nærmeste konkurrent, Samsung Galaxy III, er langet over disken 40 mio. gange. Men det var altså på et halvt år.
»Det er det mest absurde, jeg nogensinde har hørt!« svarede den anonyme person, da Børsugen var i kontakt med ham tidligere på ugen. Russian Market tweetede da også først exitrygtet efter aktiefaldet satte ind.

Uanset rygtets ophav, viser Bundesbanks hårde reaktion, at man ikke vil lade selvbestaltede finansdesperadoer ødelægge den gode stemning.

Æblet og tyngdeloven
Gonk. Da Isaac Newton en dag for 400 år siden fik et æble i hovedet stod det hele med et klart for ham:
»What goes up, must come down.«
Samme erkendelse nåede Apple-investorerne til onsdag, da selskabet fremlagde et kvartalsregnskab, der sendte aktien 12 pct. ned. Med en kurs omkring 450 er der meget langt op til de 700, som aktien ramte for bare få måneder siden.
»Vi er nået til et punkt, hvor alt nyt er dårligt nyt for Apple,« sukkede en analytiker i Financial Times.
Det er en catch 22, hvor højt salg skaber frygt for markedsmætning, og lavt salg peger på svækket vækst.
Før man går i panik bør man dog kigge på tallene. Knap 50 mio. iPhones solgte Apple i kvartalet – nærmeste konkurrent, Samsung Galaxy III, er langet over disken 40 mio. gange – men det er på et halvt år.

Børsugen modtager input i fuld diskretion på casc@berlingske.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *