Børsugen: Den magiske mønt og tæppekongens barnebarn

Børsugen er slut, årets første handelsdage er gået, og det var slet ikke nogen dårlig begyndelse på 2013 for investorerne med stigninger i Danmark og globalt.

Topografiske forhindringer
Tro kan flytte bjerge, det har været kendt i et par tusinde år, men man kan åbenbart også flytte rundt på andre topografiske forhindringer ved tankens kraft, økonomiske afgrunde for eksempel. Det viste de amerikanske politikere tirsdag med en længe ventet aftale om at få styr på landets finanser.
Trods store anstrengelser lykkedes det dog ikke at trylle afgrunden helt væk, men kun at mane den et par måneder ud i fremtiden. Aftalen løser kun de mest akutte spørgsmål om skat, og man mangler stadig at få styr på de offentlige udgifter og gældsloftet, som rammes primo marts.
Alligevel fejrede investorer aftalen ved at handle aktierne op, selvom den indflydelsesrige økonom Nourel Roubini gjorde sit til for at få dem ned igen.
»Det politiske systems dysfunktionelle karakter taget i betragtning, så vil det ikke vare længe før vi står med en ny krise,« konstaterede Nourel Roubini dystert i Financial Times.

Billion-dollar-mønten
Det er selvfølgelig ikke for ingenting at Roubini kaldes dommedagsdoktoren, men man bliver nu heller ikke ligefrem beroliget af at følge debatten i Washington, hvor flere nu oprigtigt mener, at hullet i statsfinanserne behændigt bør lappes ved at finansministeriet udsteder en platin-mønt med en værdi på 1 billion dollar til sig selv.
Centralbanken har monopol på seddelpressen, men lige præcis platin-mønter kan ministeriet stemple ud på egen hånd. Godt nok er det mest tiltænkt mindemønter ved særlige lejligheder, men videre nøjagtig er loven ikke på det punkt, så…
Nobelpris-økonom Paul Krugmann er ikke afvisende. Kun absurditeter kan ophæve absurditeter lyder argumentet.
»Det er en gimmick. Men eftersom gældsloftet i sig selv er skørt – så er der et ret godt grundlag for at bruge en hvilken som helst gimmick, der dukker op,« skrev han onsdag på sin blog.

Tæppekongens barnebarn
Han er en af markedernes mest berygtede investorer. Den 36-årige Mads Eg Gensmann, barnebarn af Egetæppe-stifter Mads Eg Damgaard, har spekuleret sig frem i verden med hedgefonden Parvus, der for alvor blev kendt i Danmark, da han forpurrede salget af G4S med en bredside af en medieoffensiv. Men med det seneste opkøb er stilen mere tilknappet. Tirsdag blev det kendt at Parvus nu ejer mere end 5 pct. af aktierne i Rinkjøbing Landbobank.
»Det er noget mindre, end de selskaber vi typisk går ind i. Meget mere kan jeg ikke sige om vores position. Vi udtaler os kun, når det er i vores kunders interesse, og det er det ikke i det her tilfælde« siger Mads Eg Gensmann.
Finansmanden lader dog til at have næse for en god handel. Sidste sommer købte han landets dyreste sommerhus, 600 kvadratmeter ud til Øresund – udbudt til 65 mio. kr. til en pris på 32,5 mio. kr.

Krystalkugler og kaffegrums
Og til sidst tak til analytikerne, så kan I godt feje kaffegrumset sammen, stille krystalkuglerne tilbage i skabet og pakke sølvpapirshatten ned, vi har hørt jeres forudsigelser om markederne 2013.
Finansspådomme har været kendt så længe, der har været finanser I det gamle Mesopotanien var ravne for eksempel et varsel om stabile råvarpriser, som historikeren Alice Stoltsky har beskrevet det. Men et grundtræk siden dengang har været forudsigelsernes meget ringe evner til at ramme rigtigt. For eksempel har det givet et afkast på runde 0 pct., hvis man har fulgt de velrenommerede årlige aktietips fra Barrons roundtable siden 1968 til 1995, har et forskerhold vist.

Input til børsugen modtages på casc@berlingske.dk

One response to “Børsugen: Den magiske mønt og tæppekongens barnebarn

  1. Urimeligt at kalde Gensmann for ‘en af markedernes mest berygtede investorer’ uden at argumentere for det. Måske ville ‘dygtigste’ eller ‘heldigste’ være mere passende?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *