Børsugen: Hysteriske kællinger på Dr. Draghis stesolider

Børsugen er slut – og det samme er børsåret 2012. Skudårets 366 dage på finansmarkederne er tilbagelagt og investorerne kan slukke handelsterminalerne, lukke bøgerne og gøre det samlede regnskab op. For mange er det gået godt, aktierne er steget – ganske pænt endda.

Medicinerede markeder
Hvor gemmer de pillerne? Man kan ikke slippe af med en nagende mistanke om, at investorerne har opbygget et massivt misbrugsproblem over det seneste år, når man ser på kursstigningerne. Et eller andet sted må de skjule de raslende glas med beroligende stesolider, som de hælder i sig hver dag inden børsåbningen.
Børsens berømte hysteriske kællinger – navngivet af Mogens Lykketoft for knap 30 år siden – var underligt rolige på hånden i 2012 i betragtning af den lange række sindsoprivende begivenheder, de blev udsat for. Der var rigeligt med anledninger til hyperventilerende at famle panik-febrilsk efter sælg alt-knappen og leve op til ryet som humørsvingende hystader. At euroen i flere måneder befandt sig på randen af kollaps, var kun en af dem.
Investorerne var i stand til at handle aktierne op, ikke bare i Danmark, men i resten af Europa og hele verden. Og selvom aktiehandlerne de seneste måneder gentagne gange brokkede sig over manglende børsaktivitet, så viser de samlede tal at handlen med danske elite-aktier er tilbage på førkrise-niveau.

Dr. Draghis monetære mikstur
Men altså. Maude ville have solgt sin portefølje og gået op for at lægge sig for længst. Selv Hans Christian ville være bukket under og gået kontant. Men hvor Korsbæk har Dr. Hansen, har investorerne Dr. Draghi, chefen for den europæiske centralbank til at ordinere medicinen. Klædt i velsiddende italiensk jakkesæt i stedet for hvid lægekittel inviterede han finansverdenen til en kollektiv konsultation d. 26 juli, hvor kurserne var begyndt at røre ængsteligt på sig og investorernes ansigtstræk småsitrede nervøst.
»ECB er klar til at gøre, hvad end der skal til for at bevare euroen. Og tro mig, det vil være nok,« lød det fra talerstolen, og det var helbredende ord, der straks fik humøret tilbage på markederne. Et humør, der viste sig at holde året ud.
I realiteten åbnede Draghi for droppet med penge til den europæiske økonomi. Enhver tvivl om centralbankens vilje til at støtte op om de kriseramte lande – det ligger på kanten af bankens mandat – forsvandt. Kuren er siden blevet globalt anerkendt, og i Draghis kolleger i både USA og Japan har fulgt hans eksempel med støtteopkøb og pengeindsprøjtninger til stor glæde for markederne.
Der er dog skeptikere mod kuren. På et tidspunkt skal stesoliderne tages væk, og det kan blive noget af en kold tyrker med rysteture på markederne, lyder deres indvending.

Dommedag aflyst – eller udskudt
Det må i det hele taget betegnes som noget af et mirakel, at jorden ikke gik under i 2012. Det er ikke kun mayaerne, der spåede dommedag, en række af de mere sortseende analytikere forsøgte at få de føromtalte børs-hystader vækket med advarsler om snarlige sammenbrud. Uden held.
Senest har opmærksomheden samlet sig om den manglende aftale om den såkaldte Fiscal Cliff i USA mellem politikerne. Det vil betyde hårde finanspolitiske opstramninger, der vil ramme væksten, hvis ikke et kompromis er på plads inden nytår. De finansielle markeder vil så godt som bryde sammen uden en aftale, er det indtryk man har fået de seneste måneder fra de mest pessimistiske analytikere.
Virkeligheden har dog været en meget begrænset markedsreaktionen indtil videre. Om det så skyldes rigeligt med stesolider eller ej, det må tiden vise.

Og dermed ønsker børsugen godt nytår til alle, investorer som ikke-investorer. Vi ses i 2013.

Input til børsugen modtages i fuld diskretion på casc@berlingske.dk

2 responses to “Børsugen: Hysteriske kællinger på Dr. Draghis stesolider

  1. At ECB opkøber stasobligationer i gældsplagede lande er ikke på grænsen af deres mandat. Det er direkte i modstrid med deres mandat.

    Man ønskede jo netop ikke støtteopkøb af den slags obligationer, fordi det kunne bidrage til manglende budgetdiciplin.

    Det uheldige er, at ingen har længere tager reglerne seriøst, men blot bryder dem så snart det er belejligt, med den vanlig ehenvisning til at “alternativet ville være meget værre” Joh tak; men for hvem?

    Det er jo simplethen universal-undskyldningen som legitimerer stort set alt.

  2. Nu har ECB jo slet ikke købt nogle statsobligationer i nu og det er jo ikke engang sikkert at de kommer til det med de faldende låne omkostninger.
    Desuden vil jeg være meget mere bekymret for USA og Japan. FED køber omkring 90% USA´s statobligationer. når de pludselig ikke kan det mere bliver det ikke et kønt syn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *