Magtmænd, et skarpt hjørne og dydens smalle sti

Børsugen er slut, og det må være ved at blive lidt af en vane, når investorerne nu for fjerde uge i træk kan gå på weekend med en kursgevinst. Man kan som bekendt vænne sig til meget, og mon ikke den seneste tids stigninger er en af de lettere ting at affinde sig med for aktiefolket.

Skarpt hjørne i C20
Den rene trummerum var det nu alligevel ikke helt.
C20 rundede tirsdag et skarpt hjørne ved at gå over indeks 500, og den anledning var der ingen grund til at spilde. Champagnen kom frem, bordbomberne blev tændt og aktiestrategerne trådte feststemte til med skåltaler om de danske aktiers fortræffeligheder.
Men der er også dem, der fornærmet holder sig uden for døren og nægter at feste med.
»At tale om et skarpt hjørne ved 500 er lige dele hokus pokus og mumbo jumbo,« vrisser de surt.
Og det er har de helt ret i. Nøjagtigt lige som 50-årsfødselsdage er lige dele hokus pokus og mumbo jumbo. Men ikke desto mindre er det en oplagt lejlighed til at gøre status, at se frem og tilbage og orientere sig i det finansielle landskab, før man kaster sig ind i handlen igen. På ugens sidste dag faldt C20 dog tilbage under 500 – så der er gode muligheder for, at der snart skal fejres igen.

Machiavellis mænd
Machiavelli kunne ikke have modelleret dem bedre. To af klodens fineste eksempler på magtens mænd – Venezuelas regerende præsident Chávez og Italiens detroniserede Berlusconi – udløste markante markedsreaktioner sidste uge. Mens Berlusconi truer med at vende tilbage fra det politiske dødsrige, så står den kræftsyge Chavez med det ene ben tæt på graven.
I Sydbank lød cheføkonom Jacob Graven da også, som om han havde set et genfærd ved nyheden om Berlusconis tilbagevenden til politik.
»Det kan blive en katastrofe – ikke bare for Italien, men for hele Europa,« bævede han.
Markedet reagerede med et ramaskrig og sendte aktierne i Milano skarpt ned, og renterne på italiensk statsgæld lige så brat op.
Helt anderledes lød der et lettelsens suk, da den socialistiske Chávez måtte have endnu en kræftoperation.
Menneskelig medfølelse er ikke noget, man skal besvære sig med at lede efter i kursbevægelser.
Præsidentens afgang skaber store risici om landets politiske fremtid, men vil kunne bane vejen for en mere investorvenlig linje. Alene beskeden om komplikationer ved operationen fredag morgen fik landets statsrente til at falde et procentpoint.

Lussing til porteføljeforvaltere
Klask. Tørre tal kan gøre nas, og en sviende smerte bredte sig over porteføljemanagernes kinder, da en opgørelse fra Finanswatch i går viste, at passive indeksfonde, der får lov at passe sig selv, har klaret sig lige så godt som aktive fonde, hvor forvalterne dagligt nusser og plejer beholdningerne mod skyhøje salærer.
På det danske marked har den passive fond Alfreds Berg Invest Danske Indeks indtil videre kastet 28 pct. af sig i år. Kun marginalt overgået af to aktive – og væsentligt dyrere – fonde.

Saxo Bank vender sig mod Mekka
Som rettroende muslim er det lidt af en balancegang at holde sig på dydens smalle sti på finansernes vilde vover. En lang række aktier er forbudt efter de religiøse forskrifter – f. eks. alkoholsalg og renteydelser.
Til alt helligt held er Saxo Bank kommet muslimske investorer til hjælp med Sharia-certificering af deres produkter. Og det har langtfra været nogen dårlig forretning at holde sine investeringer hallal de seneste år. Finansaktier er bandlyst på grund af renterne – og dermed har man undgået hele den voldsomme krisenedtur i sektoren i sin portefølje.
Et sharia-indeks over verdens aktier slår klart et standardindeks, der ikke er afstemt med det guddommelige forsyn.

Input til børsugen modtages i fuld diskretion på casc@berlingske. dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *