Juleønsker, ATPs 99 pct. og Jørgen Hunos guldstol

Børsugen er slut, og investorerne kan slukke for markedernes susen og skrue op for julefreden. Måske bliver der også til gaver under træet i år – aktierne steg for tredje uge i træk.

Kære julemand..
Landets mest hårdkogte cheføkonom, Steen Jacobsen fra Saxo Bank, lader sig dog ikke sådan imponere af stigningerne. Han skrev tirsdag en ønskeliste, der er lige dele kort i spyttet og barsk i mælet: »Kære julemand, i år har jeg kun et enkelt ønske.
Vær venlig at sende alle politikere, centralbankchefer og cheføkonomer langt, langt væk de næste fem år,« lyder det sammenbidt.
Mens investorer verden over står i kø for at takke for de seneste års statslige støtteaktioner, er Steen Jacobsen af en anden holdning. Støtten har ødelagt markedet, mener han, de kunstigt lave renter skjuler de underliggende risici, og får os til at tro at krisen er slut – men stigningerne er ikke berettigede.
»Stilhed før stormen-metaforen er i den grad betegnende, og det er sandsynligt at vi bare lader op til en slags eksplosion.« Så meget for den julefred.

Højtsigtende Huno
Han er en af vor egne. Jørgen Huno Rasmussen bliver båret ud af FLSmidth i guldstol efter annonceringen forrige uge af hans afgang medio 2013. Den hædrende jubelsang gjaldede langt ind i denne uge.
Huno har siden ankomsten til virksomheden i 2004 leveret en aktiestigning på 380 pct., så aktionærerne har intet at brokke sig over. Men kursen er også kendetegnet ved abrupte udsving, og ved i perioder at have virket som fluepapir på short-sellers – spekulanter, der sætter pengene på kursfald for at score hurtige gevinster.
Nogle mener uroen bare er krusninger på overfladen, der handler om, at FLSmidth er følsom over for de globale konjunkturer, mens andre også ser mere markedspsykologiske årsager: »Hovedløs flokmentalitet,« siger de.
Men der skal altid en leder til at føre flokken, og her har Hunos selvbevidst åbenmundede og højtsigtende stil ikke været uden virkning. Stilen er et eksempel på, at hvad, der kan presse organisationen til fremragende resultater, også kan fremtvinge ubehagelig aktie-zig zag. Det er knald eller fald.

Matematisk galskab på børsen
De hvide receptionsduge var fundet frem, og TV2 havde sendt de bedste folk til Nikolaj Plads midt i København. Fredag åbnede fondsbørsen en ny handelsplads for virksomhedsobligationer. Det nye sort, siger nogle, den næste boble, siger andre.
Først i køen var Danish Crown med en udstedelse på 750 mio. kr., der endte med en rente på blot lige over to pct. – en spids lavere end inflationen, ikke just en guldrandet forretning for investorerne, og et mønstereksempel på det, som en analytiker i Wall Street Journal sidste uge betegnede som »matematisk galskab«.

Halløj i hedgefonden
Rygtet vil vide, at der var brug for at lægge flere vægge ned hos ATP, da man i 2006 lancerede hedgefonden Alpha. Så store var armbevægelserne. Siden er albuerummet blevet noget mindre, og fredag skar man halvdelen af medarbejderne væk.
Det har knebet med afkastet. I 2010 satsede man på at hente tre mia. kr. hjem – det blev kun til 38 mio. kr., fortæller Finanswatch, et afkast, der ligger 99 pct. under målet.
ATP-chef og kommende nationalbankdirektør Lars Rohde har ellers tidligere været frisk på at sætte turbo på fonden, men blev bedt om det modsatte af den øvrige ledelse. Skulle man komme på andre tanker og få lyst til en offensiv, venter der en gylden mulighed for at overtage Occupy Wall Street-bevægelsens slogan: »We are the 99 pct.« – måske reklamebureauet Mensch kan give en hånd?

Input til Børsugen modtages i fuld diskretion på casc@berlingske. dk.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *