Børsugen: Aktiejubel, en dieselgenerator og autonom regnskabsfusk

Børsugen er slut, og investorerne er gået på weekend. De kan se tilfredse tilbage på en aktieuge, der kursmæssigt brød med de seneste ugers efterårsdepressive stemning.

Fra kaffegrums til virkelighed
Ingen maniske udsving, ingen hysteri, bare en roligt stigende kurve samtlige fem handelsdage for de globale aktier. Investorerne rystede ikke på hånden og sendte kurserne støt op.
I Nordea havde man svært ved at få armene ned. I måneder har man har stædigt spået om snarlig fremgang, uden at en sådan har vist sig særligt mange andre steder end i kaffegrumset på analytikernes skrivebord. Så der var en noget nær euforisk lettelse at spore i den daglige markedskommentar i går fredag, hvor man tog skriftsprogets tungeste skyts – fed skrift og udråbstegn – i brug for at formidle begejstringen til omverdenen.
»Vi vurderer, at både den kort- og langsigtede udvikling for aktiemarkederne atter peger i samme retning: op!«jublede man oven på stigningerne.
Med børsugens vanlige sans for sortsyn minder vi dog om den amerikanske forfatter Mark Twains visdomsord om, at november er en af de særligt farlige måneder for aktiespekulation; de andre er december, januar, februar, marts, april, juni, juli, august, september og oktober.
Det hører selvfølgelig med til historien at den vrisne forfatter havde et horn i siden på markedet efter selv at have tabt enorme summer på aktier.

Verdensøkonomiske motorer
Den opløftede stemning blandt investorerne skyldtes ikke mindst positive nøgletal fra USA og Kina, verdens to store bankende økonomiske motorer, der ikke længere tab fart.
I sammenligning med de to kraftværker ligner Europa desværre stadig en hostende dieselgenerator til hobbybrug, der har retning mod recession, og sidste uges eurogruppemøde viste, at politikerne stadig er i vildrede om løsningen af gældsproblemerne i Grækenland. Nødlånene til landet er nu blevet tilbageholdt i flere måneder, mens man prøver at finde ud af, hvordan landets økonomi dog skal genoprettes. Alle er enige om, at landet får brug for flere penge, og alle lige så enige om, at de ikke vil betale for det.
Samtidig fik den franske stolthed et rap over nallerne mandag, hvor kreditvurderingsbureauet Moody’s fratog landet topkarakteren AAA.
Det fik Goldman Sachs Jim O’Neill til at minde om, at Europas krise ikke er slut endnu, bare fordi resten af verden er på vej op i tempo.
»Der venter et nyt og endnu mere dramatisk kapital i eurokrisen, for man kan selvfølgelig ikke kommet tættere på kernen af euroen end medgrundlæggerne af hele projektet« advarede han.

Autonom regnskabsfusk
I den selskabsspecifikke kategori var Hewlett-Packard ugens samtaleemne. Tidligere på året købte computergiganten softwarefirmaet Autonomy for 11 mia. dollar, og allerede dengang udløste prisen panderynker af Marianergravsdybde.
»Handlen trodser al logik, aktionærerne bør være bekymrede«, lød formaningen fra skeptikere.
Tirsdag sidste uge viste det sig da også, at det ikke kun er Autonomys navn, der har noget uregerligt over sig. I følge Hewlett-Packards topledelse har der været fusket med regnskabet, og firmaet har nu vist sig langt fra at have den værdi, som man betalte for det. Konsekvensen i tørre tal er en nedskrivning på 9 mia. dollar.
I sig selv er det pinligt nok, at have købt katten i sækken – fusk eller ej – men værre er det, at investorer er mildest talt skeptiske over for forklaringen om at hele gigantnedskrivningen kan forklares med bedrag. Det er en klassisk øvelse, at skjule dårligdomme i nedskrivninger, som mange mener det også har været praktiseret her. Aktien faldt 12 pct.

Input til børsugen modtages i fuld diskretion på casc@berlingske.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *