Børsugen: En vred dame, Eivind Kolding og en smart børs-guy

Børsugen er slut, og det blev i bogstaveligste forstand fem forblæste handelsdage. Men på trods af vanskelige vejrforhold endte de globale aktier faktisk i plus denne uge.

Stormen på børsen
Først til forblæstheden. En vred dame ved navn Sandy gik mandag i land på USA’s østkyst. Samtidig med at millioner af kubikmeter atlantisk havvand skyllede ind over Manhattan, trak de globale pengestrømme sig tilbage til langt under normalvandstanden på markedet, ikke kun på de lukkede USA-børser, men også i resten af verden – i Danmark sank handlen i C20-indekset til det halve af årets gennemsnitsniveau.
Børsfolket surrede sig fast til handelsterminalerne og forsøgte at bevare roen: »Det er nok mere dramatisk for en DMI-mand end for en aktiemand,« fastholdt Jyske Banks aktiechef Morten Byrdal.
Ikke desto mindre fik mange noget klamme håndflader, da børslukningen blev forlænget fra mandag til også at dække tirsdag – den første to-dages-lukning grundet vejrliget siden en aggressiv snestorm ramte i 1888.
Hvad betyder et par uventede fridage på markedet egentlig? En hel del, faktisk. Ikke mindst fordi de var uventede. Tilliden til et børsmarked er afhængig af at investorer til hver en tid kan komme af med deres aktier – de skal kunne stille deres ur efter åbningstiden for at holde systemet kørende, uanset hvordan vejret arter sig.

Koldings regning
I Danske Bank havde mange aktionærer nok sat næsen op efter en udbyttecheck i posten i år. Sådan en har de ikke set siden 2007. Men tirsdag sendte topchef Eivind Kolding dem i stedet en regning i form af en aktieudvidelse på 7 mia. kr., der trykkede kursen til et minus over ugen på knap 9 pct., så prisen for en aktie i landets førende bank igen er et godt stykke under 100 kr.
At få rettet op på det bliver ikke lettere for Eivind Kolding den kommende tid efter at forbuddet mod spekulation i kursfald – shorting – på danske finansaktier sidste uge blev ophævet. Det er nu erstattet af et sæt fælleseuropæiske regler, der igen åbner døren for de aggressive investorer.
Det kan for øvrigt godt være at Eivind Kolding siger farvel til 3,000 medarbejdere over de kommende år, men der er steder i banken, hvor man stadig sidder helt ok i det – bare spørg børsmæglerne og porteføljeforvalterne i Danske Markets. Sidste uges regnskab viser, at afdelingen 841 medarbejdere i snit har en månedsløn på 160.000 kr., en stigning på 17 pct. i forhold til sidste år. Og det er måske ikke helt urimeligt i al den stund, at Danske Bank sidste kvartal tjente flere penge på finansmarkederne end på gammeldags bankdrift.

Onlinetøjmandens kursridt
Der er ikke noget som at mindes de gode gamle dage. Investorerne kunne sidste uge drømme sig tilbage til de glade internetboble-dage, da nytilkommeren blandt de danske aktier, onlinetøjkøbmanden SmartGuy, på få dage steg 700 pct. under hektisk handel fra private små-investorer. Men glæden blev kort.
For de 700 pct. var trods alt for meget, mente fondsbørsen, der satte aktien på pause og bad om at få udredet trådene. Ud kom en børsmeddelelse, hvor budskabet kort og godt var: Kære investorer, I skal læse op på teknikken, I værdisætter aktien alt, alt for højt. Eller som direktør Nikolaj Kærgaard sagde det i en sjælden manøvre, hvor en topchef og storaktionær bevidst taler aktien ned:
»Det lader til, at der måske er nogle, der ikke helt har forstået, hvad der kommer til at ske.«
Det har han helt ret i, men kommunikation er en tovejs-øvelse, og noget tyder på at Kærgaard & Co. skal øve sig en del i disciplinen i den nye virkelighed som børsnoteret selskab.

Input til børsugen modtages i fuld diskretion på casc@berlingske.dk

One response to “Børsugen: En vred dame, Eivind Kolding og en smart børs-guy

  1. Hvordan kan man som Danske Bank aktionær overhovedet forvente noget som helst udbytte de næste 50 år???

    Mon ikke de istedet skal være overordentlig glade for, at Danske Bank overhovedet eksisterer i dag. Hvilket jo udelukkende skyldes, at skatteyderne er taget som ufrivillige gidsler.

    Danske Bank ligger iøvrigt stadig inde med absurd store uafskrevne tab; men ingen taler om, hvad der skal ske med dem?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *