Børsugen: Fastfood-spekulanten, Mitt Romney og Karsten Ree

Børsugen er slut, og investorerne er gået på weekend efter fem handelsdage, hvor aktierne formåede at holde sig fint flydende på verdensøkonomiens rørte vand.

Nøgletals-rafting
Spænd redningsvesten. Ugens første test af investorerne kom allerede mandag, hvor bølger af erhvervsmålinger skyllede ind fra alle sider i nøgletallenes svar på white river rafting. Tusinder af virksomheder kloden rundt – fra USA over Europa til Kina – blev spurgt til, hvordan det går med forretningen. I Europa ser det ikke overraskende noget dystert ud, når man sænker ekkoloddet ned i dybet, i Kina kører hjulene heller ikke helt så hurtigt, som mange gerne vil have dem til, mens man i USA for første gang siden foråret overraskende kan spore fremdrift.
På ryggen af meldingerne, der ikke entydigt udstak en kurs for markedet, var det op til investorerne at padle den hjem. Og de valgte at sendte aktierne op. En vigtig test fordi den giver et klart billede af, hvor mange kræfter investorerne har tilbage til at sende aktierne videre op i årets sidste kvartal.

Fastfood-spekulanten
Tirsdag slog superspekulanten David Einhorn så til igen. Med sin hedgefond Greenlight gambler han heftigt i aktiefald og er berygtet for at kunne knuse aktier bare ved at sige selskabets navn offentligt, hvad blandt andre helsefirmaet Herbalife og kaffeproducenten Green Mountain har fået at føle.
Alle ventede derfor med tilbageholdt åndedræt på, hvem desperadoen ville udpege som sit næste spekulationsmål, da han talte på en konference sidste uge. Denne gang kom det til at handle om børsnoterede fastfoodkæder med mexikanermad, Taco Bell og Chipotle.
»Taco Bell er begyndt at spise af Chipotle’s kage,« konstaterede Einhorn, og redegjorde med kendermine for, hvordan Taco Bells nye Cantina Bell-luksus-menu – sammensat af en tv-kendis-kok – vil udkonkurrere Chipotles menu’er. På sekundet faldt Chipotle-aktien 23 pct. som en blyfyldt burrito.

Mitt og vennerne på Wall Street
Onsdag overtog Mitt Romney styringen med markederne. Den undertippede kandidat til præsidentposten i Guds Eget Land kørte rundt med en groggy Barack Obama i den første af tre store tv-debatter., og der gik et jubelbrøl gennem Wall Street, der sendte aktierne op.
At Romney er pengeverdenens foretrukne mand ses tydeligt på valgkamps-donationerne: Romney har modtaget 40 mio. dollar, Obama blot 4 mio. dollar fra Wall Street. Men som bloggen Zerohedge bemærker, så er der i grunden tale om pebernødder, chefen for Goldman Sachs Lloyd Blankfein tog for eksempel i 2007 en bonus hjem på 68 mio. dollar.
Mens de amerikanske investorer har armene over hovedet, ser det anderledes ud for danske aktier. Som Jyske Banks senioranalytiker Ib Fredslund Madsen påpeger i en analyse, så er vindersektorerne med Obama sundhed og grøn energi, to danske styrkepositioner.

Karsten Rees hole in none
En mand, der ikke just kan siges at køre rundt med markedet er Karsten Ree, der er ved at have oparbejdet en vis rutine med krak og konkurser. CimberSterling, Amagerbanken – og nu landets største golfforretning, Proark, der gik konkurs fredag med et tab til Ree på 10 mio. kr. Hole in none?
Det var den nu fallerede matador Michael Kaa Andersen, der lokkede ham ind i projektet.
»Jeg fik ikke en ordentlig indsigt i virksomheden fra Michael Kaa Andersen, før jeg valgte at investere,« beklagede Ree sig. Må vi foreslå ham at slå op i en vilkårlig investeringsbog for begyndere, hvor man på de første par sider får at vide, at man skal sikre sig ordentlig indsigt, før man investerer? Livets skole kan være en dyr skole.

Input til børsugen modtages på casc@berlingske.dk

One response to “Børsugen: Fastfood-spekulanten, Mitt Romney og Karsten Ree

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *