Børs-ugen: Norske aktierobotter, analytisk gøgl og David Einhorn

Det blev ikke til mere end fire handelsdage, før de danske investorer trak stikket for at gå på bededagsferie. Men hvilken uge.

Vestas blev udpeget som det foretrukne europæiske angrebsmål for investorer, der sætter deres penge på fald i aktiekursen – shortsellers – og præsenterede et rædselsregnskab, der fik markedet til at måbe over, hvor mange skeletter, selskabet har plads til i skabene. Var det derfor, at man havde brug for et nyt hovedkvarter sidste år?

Cimber Sterlings korte børsliv nåede sin ende med en konkurs torsdag – aktionærerne har tabt alt, men de har haft et stykke tid til at vænne sig til tanken efter flere store udvandinger af deres aktiver, der er skyllet ind over dem i takt med indsprøjtninger af ny kapital.

Begge sager har været så rigeligt afdækket, og her er tre andre punktnedslag fra børsugen, der gik.

Robotternes overmænd

Hvad gør man, når man som fattig norsk studerende mangler penge på lommen? Man spotter naturligvis en aktierobot på børsen, gennemskuer dens handelsmønstre, foretager en række køb og salg, der fanger kredsløbets koder på det forkerte ben og så hæver man sin gevinst.

Og det er der skam intet ulovligt i. Den norske Højesteret frikendte onsdag to private investorer for kursmanipulation mod aktierobotter efter et årelangt retsopgør. Spekulanterne fejrede frikendelsen med en flaske Cristal, og som snack til boblerne kunne de nyde hjemlandets tiljubling som moderne Robin Hood-skikkelser. Lige med den moderation, at de tager fra de rige – og beholder slanterne selv.

Retsopgøret har ikke stoppet dem. Som den ene af daytraderne, Svend Egil Larsen, kækt fortalte Financial Times: “For nylig glemte UBS at sætte en bundgrænse på en af deres algoritmer, og jeg fik mig nogle billige aktier. De ringede endda til mig bagefter og bad mig om at lade handlen gå tilbage!” Det afviste han.

Danske aktiehandlere kan sagtens lade sig inspirere. Robotterne har også gjort deres indtog i København, hvor størstedelen af de seneste års stigende handel er styret af maskiner, uberørt af menneskehånd.

Æbler og pærer – solceller og aktier

Sturt, sturt nummer. Spar Nord jonglerede sidste uge med æbler og pærer i en analyse om, at solceller er en bedre investering end aktier. Lad det være sagt med det samme, solceller har aldrig været en bedre forretning, men at de slår aktier – og kan betragtes som en investering på linje med dem – er analytisk gøgl.

Analysen sammenligner afkastet på C20-aktier 2002 – 2012 med den forventede værdi af et solcelleanlægs elproduktion ti år frem. Regnestykkets udgangspunkt er prisen 130.000 kr. for et nyt solcelleanlæg. Investeret i solceller skaber de el til en værdi af 145.000 kr. – et afkast på cirka 110 pct. Sat i aktier, kan det ikke blive til mere end et afkast på 65 pct.

Og her sætter analysen så to streger under regnestykket og marcherer med fuld fanfare ud af arenaen under slagordet “Solceller slår aktier” – uden at forklare, hvad der sker med de 130.000 kr. som investoren lagde på bordet til en start. Det er her, at akrobatikken fra Spar Nord falder til jorden med et klask. Har man sat dem i aktier, er initial-investeringen intakt – man står med realiserbare aktiver for omkring 215.000 kr. Knap så godt ser det ud for solcellerne, der næppe er meget værd efter 10 år på taget af et parcelhus et vilkårligt sted i Danmark – hvis der da overhovedet findes et marked for salg af så gamle anlæg.

Da jeg talte med Spar Nord om analysen mumlede de noget om behovet for at skære historien ud i pap forden jævne dansker – vi må håbe at de 100 bankrådgivere, som Spar Nord netop har efteruddannet i økonomien i solceller og som sidder klar med lånetilbud til befolkningen, er knap så grovmotoriske i deres forklaringer.

David Einhorn på linen

På den anden side af Atlanten lignede det endnu en dag på kontoret for topledelsen i Herbalife, da de tirsdag satte sig til rette for at præsentere deres seneste regnskab og besvare analytiker-spørgsmål på den sædvanlige telekonference. Men så – 37 minutter inde i seancen – meldte David Einhorn sig på linen. Pludselig sad direktørerne ikke længere så mageligt, et tomt sekund var det eneste, man kunne høre, telefonnettets elektroniske susen – og så åbnede et vakuum sig under aktien, der sugede kursen 18 pct. ned.

David Einhorn er en berygtet mand. Med sin hedgefond Greenlight spekulerer han heftigt i aktiefald og tjente enorme summer på Lehman Brothers’ krak på Wall Street. Senest har Einhorns strategi ramt kaffefirmaet Green Mountain Coffee Roasters, og hans status i markedet illustreres tydeligt ved, at han end ikke nåede at stille sit første spørgsmål til Herbalife-ledelsen, før aktien forsvandt i hullet. Mandens navn var nok for investorerne til at finde sælg-knappen.

Einhorn har flere gange været i myndighedernes søgelys, men hans magt over markederne er ikke reserveret til finansdesperadoer. Investorlegenden Warren Buffett, der i den grad er en del af det gode selskab i USA, har i årtier opbygget en ethos af klassiske dyder omkring sig, og bruger med jævne mellemrum strategiske offentlige udmeldinger om sine foretrukne investeringer til at bevæge kurser med til egen fordel.

Input til børs-ugen modtages i fuld diskretion på casc@berlingske.dk

79 responses to “Børs-ugen: Norske aktierobotter, analytisk gøgl og David Einhorn

 1. This design is spectacular! You certainly know how
  to keep a reader entertained. Between your wit and your videos,
  I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 2. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe
  for a blog site? The account aided me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright
  clear idea

 3. What i don’t understood is actually how you are now not really a lot more neatly-liked than you might
  be now. You are very intelligent. You understand therefore considerably in relation to this
  topic, produced me individually consider it from numerous varied
  angles. Its like women and men aren’t fascinated except it is one
  thing to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding.
  All the time deal with it up!

 4. It’s really a cool and useful piece of info. I’m glad that you shared this
  helpful information with us. Please stay us informed like
  this. Thank you for sharing.

 5. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness
  over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the
  same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 6. I think this is one of the so much vital information for me.
  And i’m happy reading your article. But should observation on some general issues, The web site style is perfect, the articles is truly nice : D.
  Excellent job, cheers

 7. Excellent site you have got here.. It’s difficult to find quality writing like yours nowadays.
  I truly appreciate people like you! Take care!!

 8. Everything is very open with a really clear clarification of the challenges.

  It was definitely informative. Your website is useful.
  Many thanks for sharing!

 9. I do agree with all of the concepts you have presented for
  your post. They’re really convincing and can definitely work.
  Nonetheless, the posts are very short for novices.
  May just you please prolong them a little from next time?
  Thanks for the post.

 10. Excellent site you have here but I was curious if you knew of any forums that
  cover the same topics talked about here? I’d really love to be a part of
  community where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Kudos!

 11. ????? ufabetsr.com ??? ????????
  ???????????????????
  Ufabet ???? ufabetsr.com ???????
  ????????????? ????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????? ?????ufabetsr.com????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????

  ????????????? ufabetsr.com ??????????????????????????????????
  ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????? ???????????? ????????? ??????????? ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ufabetsr.com ?????????????????????????? ?????????????????????????? ufabet ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 12. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?

  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there
  that I’m completely overwhelmed .. Any recommendations?

  Thanks a lot!

 13. I don’t know whether it’s just me or if everybody else
  experiencing issues with your website. It appears like some of the written text on your content are running
  off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them
  too? This could be a issue with my web browser because I’ve had
  this happen before. Cheers

 14. May I simply say what a comfort to discover someone that really understands what they’re talking about on the internet.
  You actually understand how to bring a problem to light and make
  it important. A lot more people ought to read this and understand
  this side of your story. I was surprised that you’re not more popular
  because you surely have the gift.

 15. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this
  blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feedback would be greatly appreciated.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *