1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 stigninger i træk til aktierne – kan spacewalken fortsætte?

Af Casper Schrøder 1

Spacewalk.

Tyngdekraften er blevet ophævet på det danske marked hen over jul og nytår.

11 dage i træk – hver eneste handelsdag siden 18. december – er aktierne lukket i plus, og torsdag formiddag ser de med et plus på 0,5 pct. ud til at holde sig svævende i det finansielle verdensrum en dag mere. 12. dag i træk med uhindret udsigt til stjernerne.

Nordeas aktiemand Michael Borre har hjulpet med at kigge på data, og konstaterer, at der ikke er tale om en spacewalkdebut for de danske aktier. Det er faktisk sket fem gange tidligere at C20 er steget 11 dage i træk.

Vi skal op på 14 dages plusser i træk for at tangere rekorden, der blev sat i sommeren 1997.

Som den ihærdige og venlige talknuser Michael Borre er, har han også kigget på, hvad sandsynlighedsregningen siger om, hvor længe aktierne mon så kan holde sig i luften uden at skulle søge tilbage til basen en dag eller to.

Her kommer finanslingo-ordsproget “the trend is your friend” ind. Et hurtigt opslag i børsparløren fortæller, at det kort og godt betyder, at stigende markeder har en tendens til at blive ved med at stige, og faldende markeder har en tendens til at blive ved med at falde, så som investor bør man glemme alt om satse sine spareskillinger på at gå i mod børsens retning, hvis ikke man vil tabe penge.

Den dybere ur-visdom i ordsproget er måske – som så meget andet børslingo – noget man skal tage med et par gran salt. For markedtrends skifter jo, og det er sværere end som så at spotte, hvornår retningen vender – om der bare er tale om et midlertidigt udsving i kurserne eller en ny vedvarende trend.

Ikke desto mindre, så har det danske aktiemarked en tendens til at fortsætte stigninger, når først en række positive dage har sat ind, viser Borres statistiske udtræk fra det danske aktiemarked siden 1989. Grafen herunder viser, hvor stor sandsynligheden er for fortsatte stigninger på en given dag af en aktiespacewalk. I dag, da 11, er sandsynligheden 60 pct.

Den gule linje i grafen er sandsynligheden for en stigning på en gennemsnitsdag.

Til alt dette er det dog værd at bemærke, at samdsynlighedsregningens datagrundlag bliver mindre og mindre, jo længere man bevæger sig ud på spacewalken. Således er 60 pct.-sandsynligheden for en stigning i dag blot baseret på de fem gange i de danske aktiers historie, hvor de er steget 12 dage i træk.

Der er noget dragende smukt ved sådan en tur i rummet , som David Bowie også skildrede det i sangen om den rumvandrende astronaut Mayor Tom i 1969.

Men kære investor, glem nu ikke den formanende stemme fra kontrolcenteret om ikke at lade sig fortabe, bære hjelm og holde kontakten til jorden.

David Bowie: Space Oddity (1969)

Ground control to major Tom

Ground control to major Tom
Take your protein pills and put your helmet on
(Ten) Ground control (Nine) to major Tom (Eight)
(Seven, six) Commencing countdown (Five), engines on (Four)
(Three, two) Check ignition (One) and may gods (Blastoff) love be with you

This is ground control to major Tom, you’ve really made the grade
And the papers want to know whose shirts you wear
Now it’s time to leave the capsule if you dare

This is major Tom to ground control, I’m stepping through the door
And I’m floating in a most peculiar way
And the stars look very different today
Here am I sitting in a tin can far above the world
Planet Earth is blue and there’s nothing I can do

Though I’m past one hundred thousand miles, I’m feeling very still
And I think my spaceship knows which way to go
Tell my wife I love her very much, she knows
Ground control to major Tom, your circuits dead, there’s something wrong
Can you hear me, major Tom?
Can you hear me, major Tom?
Can you hear me, major Tom?
Can you…
Here am I sitting in my tin can far above the Moon
Planet Earth is blue and there’s nothing I can do

Følg mig på Facebook og Twitter

 

 

 

1 kommentar RSS

 1. Af Thomas

  -

  Der er intet mærkeligt i at aktieindex altid stiger.

  Der sker nemlig det, at når en aktie er overvurderet så er der ikke nogen købere. Der er da ingen, der vil sælge med tab!
  Efter et års tid eller to, så glider den aktie ud af index p.gr.a. manglende handel – og erstattes af en anden aktie, som endnu ikke har nået sit højdepunkt.

  Aktionærerne på den uaktuelle aktie sidder så tilbage med et stykke dyrt toiletpapir. De kan ikke sælge, de får ikke noget udbytte – kort sagt de har et tab, de er – efter omstændighederne ruineret.

  Du kom vel af med Dine Torm aktier i tide? Nej, vel?

  Det, der sker i øjeblikket er, at investorerne – og her mener jeg ikke de små skidtvigtige og grådige spekulanter, der har optaget lån i huset for at lege store finansgenier – de er ved så hurtigt som det kan lade sig gøre at melde sig ud af klubberne.

  Det gør de ved at henvende sig til bestyrelsen og true med at paniksælge – hvilket vil ruinere også de andre aktionærer. Her finder man så en ordning i mindelighed, hvor virksomheden køber deres egne aktier. Det med lovgivning, det kommer man hurtigt udenom:

  Man finder en hedgefond som man sælger aktierne til: Samtidig låner man hedgefonden pengene til købet – mod sikkerhed i toiletpapirerne. Hedgefonden skal så finde en køber. Det sker rent faktisk, at det lykkes – der er jo stadigvæk præmieidioter som Peter Straarup. De begynder at blive sjældne, for når ruinen melder sig hænger de sig gerne ude på badeværelset – i sommerhuset, hvis det skal være fint.

  Nu har virksomheden, der køber sine egne aktier gerne lånt pengene selv. Når det lån forfalder – og virksomheden går konkurs, for bøgerne er jo også revideret af revisionsfirmaet H.C.Andersen eller Grimm Brothers, så skal aktiverne realiseres. Her bliver det afsløret at lånet til hedgefonden godt kan kaldes hjem – man får bare egne toiletpapirer tilbage i sylten.

  Men ellers er det hele jo værdiløst.

  Det er da på den måde ATP, PFA og RealDania Fonden kom ud af katastrofen Danske Bank.

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info