Her er konsekvensen af Kinas Bitcoin-forbud

Af Casper Schrøder 1

Kursen på Bitcoins dykker heftigt, efter at de kinesiske myndigheder har skruet bissen på over for den virtuelle valuta.

Den kinesiske centralbank har ifølge BloombergReuters og Financial Times forbudt finansielle virksomheder at foretage transaktioner med Bitcoins. Skulle du være kyndig i Mandarin, så er den oprindelige meddelelse fra Folkets Bank i Kina her

Den globale kurs dykkede i formiddags brat fra over 1200 dollar per Bitcoin til under 900 dollar, men har til eftermiddag rettet sig noget.

De private handelsplatforme, der står for Bitcoinhandlen, kan dog fortsætte som hidtil mod blot at registrere sig hos telemyndighederne, og derfor får forbuddet ingen praktisk betydning her og nu. Der er nemlig ingen kinesiske finansielle virksomheder, der handler med Bitcoins pt.

Den virtuelle valuta med de virtuelle stigninger på 2.500.000 pct. siden 2010 handles udelukkende på lige så virtuelle handelsplatforme på nettet. Og de får altså lov til at forsætte med deres virtualiteter.

Når den kinesiske centralbanks udmeldinger alligevel gør en forskel og udløser kursreaktioner, så skyldes det signalværdien. I modsætning til de overraskende imødekommende centralbanker i vesten, har Kina nu skruet bissen på, og gjort det klart, at man ikke er vild med det cyklende spekulationscirkus, som Bitcoin udgør. Man holder øje med det, og vil ikke se igennem fingre med hvad som helst.

Helt anderledes lød det ved en høring for få uger siden, hvor afgående centralbankchef Ben Bernanke lige frem mente, at Bitcoin kan være med til at skabe øget konkurrence på betalingsområdet.

Når lige netop den kinesiske centralbanks udmelding er afgørende for Bitcoins fremtid, skyldes det, at skønnet 1/3 af den samlede handel med Bitcoins foregår i Kina.

I Kina ser banken tre risikomomenter ved Bitcoins: 1) Markedet er – trods hastig vækst – stadig meget lille og derfor sårbart over for store udsving og kursmanipulation, 2) Valutaen er anonym og usporbar, hvilket gør den velegnet til hvidvask og terrorstøtte og 3)          Bitcoin er oplagt til brug for organiseret kriminalitet.

Selvom Bitcoin dykker på den kinesiske udmelding, så er der indtil videre langt fra tale om et kollaps i prisen på den i forvejen meget svingende valuta. Selvfølgelig er det ikke noget sundhedstegn, at Bitcoin dykker flere hundrede dollars på ingen tid, men på den anden side, så er det ikke videre usædvanligt, hvis man ser på handelshistorikken.

Den kinesiske udmelding kan godt blive enden på Bitcoin, men intet er sikkert. I forvejen er valutaens prissætning så løsrevet fra virkeligheden, at det er svært at argumentere for, at begivenheder i virkelighedens verden skulle kunne påvirke den syndelerligt.

Bitcoin er af mange blevet kaldt en boble – senest Alan Greenspan – og sammenlignet med den hollandske tulipan-mani i 1600-tallet, hvor landets bedsteborgere blev grebet af en spekulationsdille i blomsterløg, der til sidst kollapsede. Men som den tidligere hollandske nationalbankdirektør Nout Wellink har sagt:

“Dette er værre end tulipan-manien. Dengang stod man trods alt tilbage med en tulipan til sidst, i dag får man ingenting.”

1 kommentar RSS

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info