Hvordan afblæser man en aktieboble?

Af Casper Schrøder 1

Den seneste måned er debatten om bobler i markederne eksploderet og uenigheden er heftig.

Det var ikke mindst Larry Fink, topchef for Blackrock, der er verdens største kapitalforvalter, der satte gang i snakken, da han for godt en måned siden sagde, at markederne er “boble-agtige”, ikke mindst som en følge af den amerikanske centralbanks meget lempelige pengepolitik, hvor seddelpressen kører i hvinende højfrekvent tempo.

Hvis Fink med sin tyngde er en Airbus 380 i det finansielle luftrum, så blev han hurtigt flankeret af sværmende jægerfly som f.eks. superspekulanten Carl Icahn, der advarede mod et snarligt dyk.

Der var dog også andre meninger i jumbo-klassen. F.eks. fra kommende centralbankdirektør i USA, Janet Yellen, der i klare vendinger konstaterede, at hun ikke ser nogen bobler i nogle af de økonomiske parametre, som hun anvender til spotte den slags.

Yellen har dog kolleger i centralbanksystemet, der er mere forbeholdne. Som f.eks. John C. Williams, der i en tale om bobler for nylig påpegede en udbredt modvilje blandt økonomer og finansanalytikere til at se boblerne i tide:

“De erkender, at bobler har fundet sted tidligere som f.eks. it-boblen. Og de er måske endda også villige til at acceptere, at man bør tage højde for fremtidige bobler i f.eks. den finansielle regulering. Men i praksis er de aldrig villige til at se boblen her og nu. De har altid en forklaring på, at det som ligner en boble, går som en boble og siger som en boble, faktisk ikke er en boble,” sagde han.

Vi kan kan altså udlede, at meningerne er delte, når det kommer til spørgsmålet: Er der en boble?

For at understrege forvirringen melder chefstrateg Russ Kosterrich nu også klart ud.

“Den seneste trend med rekorder til Dow og S&P og de nylige milepæl for Nasdaq har fået nogle investorer til at spørge om der er en aktieboble. Vores svar er “nej”.”

Russ Kosterrich, hvem er det, spørger mange nok, og hvorfor er det særlig relevant at endnu en af tusinder af chefstrateger melder ud. Hvilken forskel gør det? Jo, forskellen er, at Kosterrich er toneangivende chefstrateg i Blackrock, Larry Finks kæmpeforretning. Fink, ham der for en måned siden godt kunne se en boble.

Så meningerne er ikke bare delte – de stritter i alle retninger, selv inden for de samme finanshuse. Om der er en boble eller ej, skal være usagt. Men nogen særlig enighed om at markederne har det fint, det er der tilsyneladende ikke.

Fortsættelse følger, som det hedder.

1 kommentar RSS

 1. Af Peder Berthelsen

  -

  Ja der er en boble.

  Når aktiemarkedet falder fordi det går bedre og man derfor frygter at de finanspolitiske lempelser bortfalder så er der altså noget helt galt.

  Fjerner man lempelserne falder aktiemarkedet som en sten. Og hvis man ikke tror det så kan man jo roligt fjerne dem.

  Men det sker ikke før der ikke er anden udvej – når dollaren falder fordi kloden drukner i grønne sedler.

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info