Børsugen: Tyske guldbarrer, FLSmidth og Facebook-fantasier

Af Casper Schrøder 0

Huhej vilde dyr, så er børserne lukket efter endnu en uge i strakt gallop ud over de finansielle jagtmarker. De fik ram på byttet, investorerne. C20 skød op i ny rekord, og der er lagt op til en weekend med fest i jagthytten.

674 ton tysk guld på langtur
Knap så god er stemningen dog på Wilhelm-Epstein-Strasse 14 i Frankfurt, hvor Bundesbank holder til. Centralbankfolk får tit skudt i skoene, at de går i ét med tapetet, men hvis det passer, må vægbeklædningen i bankens hovedkvarter være noget i retning af højrød.
»Bizart. Grotesk. Absurd,« hvæser topfolkene over det folkelige og politiske krav, der har tvunget dem til at skulle fragte 54.000 guldbarrer hjem fra New York og Paris. Tirsdag præsenterede de sammenbidt projektet med at hjemkalde landets udenlands deponerede guldreserver. Med en vægt på 674 ton skal de nok ikke tage de billigste flyttekasser.
Det kommer efter, at der er stillet offentligt spørgsmål ved, om alt guldet nu også stadig findes. Af sikkerhedshensyn har man ikke haft adgang til det siden 1981 og må nøjes med årlige beholdningslister, sådan som man for øvrigt også gør i Nationalbanken herhjemme, hvor man har sendt det meste af guldreserven på 67 ton guld til London.
Man kan så selvfølgelig som rådsmedlem Andreas Dombret rase over en »fantomdebat drevet af en irrationel frygt«. Men man kan også se i øjnene, at debatten afdækker en afgrundsdyb mistillid i befolkningen til alt, hvad der lugter af finans, en afgrund af mistillid, som ikke går væk af sig selv.

Danske Tæsk
For nu at blive ved mistilliden så er det måske tid til navneforandring i landets største pengeinstitut. Danske Bank rækker ligesom ikke længere, Danske Tæsk passer efterhånden bedre med alle de slag, man må lægge ryg til, senest ved gårsdagens annoncering af en ny prismodel for kunderne.
Men ikke alle brugte tiden på at prygle Danske Bank, nogle skyndte sig at købe aktier i bundter. Kursen steg brat klokken 11.08, da de første detaljer om den nye prismodel slap ud til markedet. Det kan godt være, at kunderne er trætte af, at det koster penge at gå i banken – men investorerne er mindst lige så trætte af ikke at tjene penge på at eje aktier i banken og ser frem til en snarlig check.

FLSmidth belejret
Vi bliver herhjemme, hvor Vestas en rum tid har været hedgefondenes favoritaktie til spekulation i kursfald, men nu har de rettet sigtekornet mod FL­Smidth. Mindst syv pct. af den samlede aktiemasse er nu udlånt til den berygtede short selling, viste data fra Finanstilsynet sidste uge.
Ikke alle er lige trygge ved fondenes belejring:
»Det øger usikkerheden og kan godt bonne ud i en større swingfaktor for aktien, når fondene rykker ind. Som investor skal man have ekstra is i maven,« konstaterer analytiker Stig Nymann fra Nykredit.

Hede drømme i Menlo Park
Fra is i maven til hede drømme om afkast. Tirsdag var så godt som al varm luft i Silicon Valley samlet til en gigantisk forventningsboble over Facebooks hovedkvarter i Menlo Park, Californien, hvor der var inviteret til uspecificeret pressemøde med overskriften »Kom og se, hvad vi bygger«.
En telefon, et nyt opkøb, nye annoncemuligheder, fantaserede investorerne frådende.
Men plop, sagde det klokken lidt over 10 lokal tid, da Mark Zuckerberg løftede sløret for … en ny søgefunktion. Direkte adspurgt om forretnings­ideen indrømmede stifteren af det sociale netværk, at der mere er tænkt på brugeroplevelsen end forretningsmulighederne med den nye funktion.
Ikke nøjagtigt, hvad investorerne havde håbet på. Aktien faldt 2,7 pct.

Input til børsugen modtages i fuld diskretion på casc@berlingske.dk

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info