En blodhund, en cliffhanger og en helse-spekulant

Af Casper Schrøder 0

Børsugen er slut, investorerne er gået på juleferie, og det skulle kunne blive til pæne gaver under træet i år. Trods uro er verdens aktier gået frem, en hel del faktisk. Men først et tilbageblik på de seneste fem handelsdage.

På kanten af afgrunden
Højtid eller ej, så sørgede politikerne i USA torsdag for at julefreden ikke kommer til at lægge sig helt tætsluttende og kvælende over de små investorhjem. Nu er det ikke bare demokrater og republikanere, der ikke kan enes om den berygtede finanspolitiske afgrund – nu kan republikanerne heller ikke blive enige med sig selv. Den højt profilerede plan B, der skulle vise handlekraft, faldt på intern uenighed, og det skaber bekymring blandt økonomer som Handelsbankens Jes Asmussen:
»Juleugen kommer til at blive en cliff-hanger med hensyn til at få en aftale på plads. Risikoen for at ryge ud over afgrunden er taget til.«

Dårlig farma
Har man bekendte med Lundbeck-aktier skal man måske alligevel passe på med at vente sig for meget under træet. Onsdag leverede topchef Ulf Wiinberg en syngende nedjustering, der sendte aktien i gulvet med 15 pct. Kursen er slået tilbage til år 2000.
Medicinalflagskibet sejler på pumperne. Tidligere tiders patenter udløber, det kniber med at få nye klar, og analytikere taler nu om Lundbeck overhovedet længere tilhører kategorien farma, hvor aktien drives af kontant indtjening, eller om aktien skal placeres i kassen med biotek, hvor kursen bæres af drømme om fremtidens supersællerter, der indtil videre kun findes i laboratoriet.

Bevæbnet blodhund
Og så et råd til den etiske investor. Hvis en pengefond er opkaldt efter en trehovedet blodhund i dødsriget Hades, så tænk dig om en ekstra gang, før du overlader dem dine penge. Middelalderdigteren Dante beskriver hunden sådan her:
»Med røde øjne, svullen bug og med fedtet og skidden gråsort pels, flænser han sjæle i stykker.«
Det kunne jo give et praj om fondens stil. Men det afskrækkede nu ikke USA’s største pensionskasse for lærere fra at investere i fonden Cerberus. Til al rædsel opdagede de sidste uge, at de er medejere af våbenkonglomeratet bag Bushmaster AR15-riflen, brugt ved skyderiet på Sandy Hook.
Skoleskyderiet har udløst krav om strengere våbenlove, og det det trak aktier som Smith & Wesson og Sturm, Ruger kraftigt ned gennem ugen.
Cerberus vil også nedruste og sælger deres våbenforretning. Men læg ikke for meget i den gestus. Sidste år aflyste fonden en børsnotering af samme virksomhed, markederne svinger for kraftigt til den slags eventyr, og et privat salg blev nævnt som en mulighed. Ugens melding fra Cerebrus ligner dermed mere et salgsfremstød end et nybrud.

En bitter pille
Gulp. Topchef for Herbalife Michael Johnson måtte sluge en bitter pille onsdag. Den slags finder man med garanti ikke i helsefirmaets sortiment. Pillen var decideret sundhedsskadelig for aktien, og den fik blodtrykker til at at stige alvorligt hos topchefen.
»USA ville være et bedre sted uden Bill Ackmann,« rasede han i et direkte TV-interview.
Bill Ackmann er højtprofileret superspekulant med egen hedgefond og få timer forinden havde han udløst et aktiedyk på over 10 pct. ved at kalde Herbalifes forretningsmodel for »et pyramidespil« og afsløre, at han sat penge på at kursen falder.
Når Ackmanns ord i sig selv er nok til at udløse store fald, bliver de til en selvopfyldende profeti. Mange forbander hans slags, men taktikken adskiller sig ikke væsentligt fra den fejrede investorhelt Warren Buffett, der har samme virkning på aktier, men bare taler dem op i stedet for ned.

Input til børsugen modtages i fuld diskretion på casc@berlingske.dk

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info